Home » Geen categorie » Umdracht op 23 juni

Umdracht op 23 juni

Het rustaltaar van de Umdracht op de Markt wordt tegenwoordig aan de andere kant van het plein opgebouwd.

Op dit moment staat er een rustaltaar op de markt aan de kant van de Betuwe.  Volgend jaar zal het nieuwe marktpodium daarvoor worden gebruikt.

 

Umdracht op 23 juni

De jaarlijkse Sacramentsprocessie in Huissen, de Umdracht, wordt gehouden op zondag 23 juni. Tijdens deze tocht door de versierde straten van het stadje is het verzorgingstehuis Sancta Maria voor het eerst na de herbouw weer opgenomen in de route. De Doelenstraat, die van oudsher bekend staat om de versieringen tijdens deze gebeurtenis, maakt voor de laatste keer in de huidige opzet deel uit van de route.

De processie, die al ruim viereneenhalve eeuw door Huissen trekt, is een traditionele feestdag in Huissen. Gelovigen lopen biddend en musicerend langs vier rustaltaren: Walstraat, Markt, Sancta Maria en de begraafplaats bij de Doelenstraat. Bij elke stop wordt stilgestaan bij een van de vier levensstadiums: jeugd, volwassenheid, ouderdom en overlijden.  Aan de bedetocht doet dit jaar ook een groep van paters Dominicanen mee, afkomstig uit Zwitserland. Het motto van 2019 is ‘Delen vermenigvuldigt geluk’.  Th. Hoogenboom, hulpbisschop van het bisdom Utrecht, is een van de voorgangers in de Umdracht.

De processie kan nog steeds in de huidige vorm bestaan dankzij de medewerking van tientallen vrijwilligers die elk jaar weer zorgen voor de vlaggen, bogen, bloemen en guirlandes in de straten. De stoet wordt in goede banen geleid door de leden van het St. Gangulphus- en het St. Laurentiusgilde.

De Umdracht begint tussen 10.45 en 11.00, na de plechtige eucharistieviering in de katholieke kerk van Huissen-stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>