Home » Geen categorie » Umdracht voor hele Betuwe

Umdracht voor hele Betuwe

 

HUISSEN – Aan de Huissense Umdracht zal dit jaar worden meegewerkt door kerkgangers uit de gehele parochie Maria Magdalena. Dat is voor het eerst sinds de fusie van de twee voormalige Betuwse parochies (Levensbron en Benedictus). In dat licht past ook het thema: Met de liefde van Christus breng je mensen bij elkaar.

De Umdracht, zoals de Sacramentsprocessie in Huissen wordt genoemd, zal op zondag 3 juni door de feestelijk versierde straten van het centrum trekken. Bisschop H. Woorts van Utrecht zal deelnemen aan de processie en hij verzorgt bovendien de preek. Ook burgemeester M. Schuurmans en drie wethouders zullen aanwezig zijn in de Umdracht. De stoet verlaat rond kwart voor elf, na afloop van de eucharistieviering, de stadskerk. Daar zal ook de slotviering plaats vinden.

In verband met de werkzaamheden voor de nieuwbouw van Sancta Maria, zal de stoet net als vorig jaar een route volgen via het Raadhuisplein, om het Convent, waar een van de vier rustaltaren staat opgesteld.

De Umdracht is een kerkelijke traditie, die al eeuwenlang wordt gekoesterd in Huissen, ook na de ontzuiling die zich de afgelopen decennia heeft voltrokken. Aan de processie doen tal van verenigingen mee, waarbij de muziekverenigingen met hun gedragen muziek het meest opvallen. Een bijzondere rol binnen de processie is weggelegd voor het St. Gangulphus- en St. Laurentiusgilde. De leden daarvan zorgen in hun historische kostuums voor het ordelijk verloop, terwijl de twee koningen op een bijzondere plaats in bedetocht meelopen. Bovendien verzorgt het afschieten van het gildenkanon de ‘communicatie’ binnen de Umdracht. De knal geeft aan hoever de plechtigheid is gevorderd.

Komend jaar krijgt de Umdracht opnieuw te maken met werkzaamheden langs de route. Dan zal zijn begonnen met de sloop van de Doelenstraat.   011 6 juni 2010 6 juni processie arch h h 235 doelenstr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>