Home » Geen categorie » Umdracht past in de Huissense geschiedenis

Umdracht past in de Huissense geschiedenis

Huissen vierde in 2014 dat Huissen (minstens) 700 jaar stad was. In de feestelijkheden past de Umdracht om meer dan één reden. Op de eerste plaats is de Sacramentsprocessie een eeuwenoud katholiek feest, waarbij het geloof buiten de kerk wordt uitgedragen. Dat gebeurt dit jaar opnieuw, wanneer de stoet door de feestelijk versierde straten van het stadje trekt.

In de loop der eeuwen is Huissen een trekpleister geweest voor veel katholieken die wilden deelnemen aan de Umdracht. De enclavepositie van het stadje zorgde er namelijk voor dat er elk jaar een feestelijke bedetocht door Huissen kon worden gehouden, niet gehinderd door de reformatie die elders veel katholieke gebruiken deed verdwijnen. In 1821 probeerde de Gelderse Procureur Crimineel, H.A. Rappard, nog een keer de Umdracht te verhinderen, maar door tussenkomst van de schout J.F. Pilgrim mislukte die opzet.

De Umdracht is sinds het begin, ruim 450 jaar geleden, een gebeurtenis geweest die veel bezoekers trok die in hun eigen woonplaats niet (meer) konden deelnemen aan de Sacramentsprocessie. Velen kwamen te voet naar Huissen, maar er werden vanuit Arnhem ook speciale bootreizen georganiseerd. De grote belangstelling zorgde in Huissen voor een welkome verhoging van de omzet in de plaatselijke herbergen en koffiehuizen. Na afloop van de plechtige bedetocht en de slotdienst in de kerk waren er kramen en attracties ingericht waar belangstellenden zich tegoed konden doen aan zaken die weinig met de kerkelijke gebeurtenis te maken hadden.

Niet alleen het ‘gewone’ volk kwam af op de feestelijkheden. Bekend is dat bisschoppen en andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders naar Huissen afreisden om er deel te nemen aan de Umdracht. Een bijzondere groep was exact honderd jaar geleden aanwezig: de Maltezer ridders, die grote indruk maakten met hun geüniformeerd optreden als erewacht tijdens de processie. Zij werden vorstelijk onthaald door burgemeester W. Helmich, aartsbisschop H. van de Wetering en alle lokale geestelijken.

Het historisch karakter van de Umdracht past in de feestelijkheden die Huissen dit jaar houdt. En opnieuw zijn daarbij ook gelovigen van buiten Huissen aanwezig, zo lopen er vertegenwoordigers mee van de geloofsgemeenschappen uit de andere kerkdorpen van Lingewaard. De plechtige hoogmis die aan de Umdracht voorafgaat, begint om 09.30 uur in de stadsparochiekerk van Huissen. Rond 10.30 uur start onder de feestelijke klanken van alle Huissense klokken de processie voor een rondgang door Huissen. De bedetocht wordt afgesloten met een lof in de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>