Home » Geen categorie » 2022: Umdracht op 19 juni

2022: Umdracht op 19 juni

Het rustaltaar van de Umdracht op de Markt wordt tegenwoordig aan de andere kant van het plein opgebouwd.

Voor het eerst kan dit jaar op de ,Markt gebruik worden gemaakt van het Odeon, waar een rustaltaar zal worden ingericht. Tot nu toe  stond het rustaltaar aan de kant van de Betuwe.

 

 

Na twee jaar zal de Sacramentsprocessie, de Umdracht,  weer door Huissen trekken. Dat gebeurt op zondag 19 juni. In de afgelopen jaren heeft de coronapandemie de traditie danig parten gespeeld. Zelfs zodanig dat in 2020 de Umdracht in de kerk van Elst moest worden gevierd. De bedetocht door de feestelijk versierde straten van Huissen gaat dit jaar door de geheel vernieuwde Doelenstraat, een straat die van oudsher bekend staat om de grote betrokkenheid bij de processie.

De Umdracht, die al ruim viereneenhalve eeuw door Huissen trekt, is een traditionele feestdag in Huissen. Gelovigen lopen biddend en musicerend langs drie rustaltaren: Walstraat, Markt, Sancta Maria en de begraafplaats bij de Doelenstraat. Bij elke stop wordt stilgestaan bij een van de vier levensstadiums: geboorte, volwassenheid en ouderdom.

De processie kan nog steeds in de huidige vorm bestaan dankzij de medewerking van tientallen vrijwilligers die elk jaar weer zorgen voor de vlaggen, bogen, bloemen en guirlandes in de straten. De stoet wordt in goede banen geleid door de leden van het St. Gangulphus- en het St. Laurentiusgilde.

De Umdracht begint om 10.30 uur, na de plechtige eucharistieviering in de katholieke kerk van Huissen-stad. De eucharistieviering begint om 09.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>