Home » Geen categorie » 2022: Umdracht voor hele Betuwe

2022: Umdracht voor hele Betuwe

 

HUISSEN – Aan de Huissense Umdracht zal ook dit jaar worden meegewerkt door kerkgangers uit de gehele parochie Maria Magdalena. Dat gebeurt al sinds de fusie van de twee voormalige Betuwse parochies (Levensbron en Benedictus) tot de parochie Maria Magdalena. 

De Umdracht, zoals de Sacramentsprocessie in Huissen wordt genoemd, zal op zondag 19 juni door de feestelijk versierde straten van het centrum trekken.  Ook burgemeester N. Kalfs en de wethouders  zullen aanwezig zijn in de Umdracht. De stoet verlaat rond half elf , na afloop van de eucharistieviering, de stadskerk. Daar zal ook de slotviering plaats vinden.

De route van de Umdracht, iets minder lang dan in voorgaande jaren, is Langekerkstraat, Walstraat, Langestraat, Markt, Vierakkerstraat, Doelenstraat, Mariaplein, Langekerkstraat.

De Umdracht is een kerkelijke traditie, die al eeuwenlang wordt gekoesterd in Huissen, ook na de ontzuiling die zich de afgelopen decennia heeft voltrokken. Aan de processie doen tal van verenigingen mee, waarbij de muziekverenigingen met hun gedragen muziek het meest opvallen. Een bijzondere rol binnen de processie is weggelegd voor het St. Gangulphus- en St. Laurentiusgilde. De leden daarvan zorgen in hun historische kostuums voor het ordelijk verloop, terwijl de twee koningen op een bijzondere plaats in bedetocht meelopen. Bovendien verzorgt het afschieten van het gildenkanon de ‘communicatie’ binnen de Umdracht. De knal geeft aan hoever de plechtigheid is gevorderd.

Een foto die is gemaakt van de Umdracht, voordat de wederopbouwwoningen aan de Doelenstraat werden gesloopt.    011 6 juni 2010 6 juni processie arch h h 235 doelenstr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>